A Termékpolitika

Mi az a Termékpolitika?

A marketing legelső részét a termékpolitika képezi, amely termékkínálat kialakítását foglalja magába.

Petró Krisztina írása

Egy termék vagy szolgáltatás azonban önállóan nem megfogható marketing szempontból, csakis az árával és róla kialakított képpel együtt kerül értékesíthető fázisba.

Termék és termék között is van különbség; lehet egy termék mindenképpen szükséges, szükséges, vagy szükségleteken kívül eső. Természetesen személyenként eltér, kinek mi melyik kategóriába esik. Egy programozó végzettségű alkalmazottnak a számítógép szükséges, hiszen munkaeszköz, egy mezőgazdaságban dolgozó egyénnek viszont már annál kevésbé. Ezért is fontos megfelelően megválasztanunk célközönségünket, és azt, hogy kinek termelünk, kinek adunk el, kinek nyújtunk szolgáltatást.

Mielőtt valamit el akarok adni, legyen az termék vagy szolgáltatás, meg kell határoznom ki az akinek szüksége van rá és meg is tudja venni…

Minőségfogalmak szempontjából is három szekciót különítünk el. Az objektív minőség a termék egyértelmű tulajdonságaira vonatkozik, például szín és csomagolás. A szubjektív ezek megítélése vásárlói szemmel, külön kitérve arra, hogy az eladásra kínált termék mennyire elégíti ki a felmerülő igényeket. A gazdaságos minőség vizsgálata abban az esetben lép fel, ha nem luxuscikkekről beszélünk. Ebben az esetben a fogyasztó reméli, hogy a termék/szolgáltatás minél hosszabb időn keresztül kihasználható, a lehető legkevesebb költséggel. Ez már érinti az árpolitikát is, de erről majd a későbbiekben beszélünk.

Miután meghatároztuk, hogy mit termelünk, és kinek, a terméket lehető legjobb formájára fejlesztjük, teszteljük (lehetőség szerint egy előre meghatározott tesztpiacon), és piacra dobjuk. Egy új termék bevezetésekor biztosítanunk kell megfelelő alapkészletet, és azt, hogy a termék széleskörűen elérhető legyen.

És mik a további teendők? Később kiderül…

Kérdése van?

Írja meg nekem És felkeresem! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code